Posted by on 18. marts 2016

Kvindefest i KøgeI det tidlige efterår 2015 havde helhedsplanen indkaldt forskellige kvinder fra de 4 boligområder i helhedsplanen og Sidsel Irene Hartkopp, der er tovholder på Bydelsmødreprojektet i Køge, for at finde ud af hvordan vi i Køge skulle markere jubilæumsåret for kvinders stemmeret. Der var enighed om, at vi skulle afholde 4 arrangementer henover vinteren, hvor de 3 første skulle have et fagligt indhold, og det sidste arrangement skulle have fokus på det sociale. Vi blev enige om at afholde ét arrangement i hver i af de 4 boligområder i helhedsplanen.

Det første arrangement blev afholdt i oktober måned i Hastrupparken, hvor vi sammen med Dansk Kvindesamfund fik et historisk tilbageblik på de begivenheder, der første frem til at kvinderne fik stemmeret i 1915 og fik et indblik i kvindekampen før vores tid.

Latifa fra det slører stadig i KarlemoseparkenDet andet arrangement foregik i Karlemosen, hvor der var fokus på kvinder med minoritetsbaggrund i Danmark og de udfordringer der kan være med at have en anden kulturel baggrund end dansk. Med et afbud på dagen grund af sygdom fra Khaterah Parwani lykkedes det på dagen, at få Latifa fra satireprogrammet ”Det slører stadig” til at komme. Udover at bidrage med satire i integrationsdebatten er hun også ambassadør for exit cirklen, der er Danmarks første samtalecirkel for piger og kvinder, der er udsat for psykisk vold, social kontrol og religiøs social kontrol.

Det tredje arrangement foregik i Søparken, og der havde vi fokus på kvinder og seksualitet, hvor Sex og Samfund kom ud. I store dele af verden er det stadig kontroversielt, at kvinder har en selvstændig seksualitet, og vi havde en interessant aften, hvor jeg tror alle der deltog blev klogere.

Det sidste arrangement skulle være afholdt i Ellemarken, men der var desværre sket en dobbeltbookning af Ellehusets festlokale, så vi måtte desværre fravige Ellemarken og festen blev i stedet afholdt i Karlemosen.

Der blev budt op til dans på kvindernes internationale kampdag i Køge

Tirsdag den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag var helhedsplanen, bydelsmødrene og frivillige kvinder vært for en stor kvindefest. Det var kulminationen på de forskellige kvindearrangementer henover vinteren.

Klokken 16 den 8. marts var vi omkring 8 kvinder, der mødtes ude i Karlemosens beboerhus og gjorde klar til fest. I løbet af et par timer blev selskabslokalet pyntet op, og der blev dækket nogle festlige borde. Kl. 18 begyndte kvinder fra alle de 4 boligområder at indfinde sig med en ret under armen til den fælles buffet. Vi havde dækket op til 60, men vi måtte hurtig sande, at det ikke var tilstrækkeligt, og vi måtte sætte ekstra borde op. Der var en livlig summen af snak og en liflig duft fra de mange lækre retter, der blev sat på buffeten. Helhedsplanen bød på vegne af planlægningsgruppen velkommen til de mange fantastiske kvinder, der var fremmødt og fortalte lidt om traditionen med Kvindernes Internationale Kampdag, og at den har sin oprindelse i Danmark, hvor en kvinde ved navn Clara Zetkin fremkom med ideen på et stort kvindemøde i 1910 i det daværende Ungdomshus. Det blev mødt med klapsalver fra alle de kvindelige deltagere til festen, at det var i Danmark, at kampdagen blev født!

Efter middagen blev der fyret op for musikken. Det var den lokale DJ fra Køge Hatice, som leverede musikken og fik fyret op under alle kvinderne. Hun spillede gratis til festen, da hun gerne ville støtte den lokale kvindekamp i Køge. I invitationen var der lagt op til at alle de kvinder, der havde lyst kunne introducere en fællesdans i løbet af aftenen – og der blev i løbet af aftenen både budt op til græsk, arabisk og tyrkisk kædedans.

Da festen var slut og folk var på hjem, var der én af deltagerne fra Karlemosen, en kvinde ved navn Seema, der sagde, at hun syntes, der havde været et fantastisk fællesskab denne aften, og det var utroligt at mødes med kvinder, som hun normalt ikke mødtes med. ”Normalt så hører vi om alt det, der ikke fungerer i medierne og negative ting om hinanden, men på en aften som i aften kan vi se, at der er noget der fungerer, og det er dejligt at være sammen på den måde”, sagde Seema smilende og afsluttede med at sige, at sådan en fest skulle vi holde igen. Den generelle stemning var, at festen skulle gentage sig, så måske var det starten på en ny tradition i Køge på kvindernes internationale kampdag. Hvis vi skal gentage succesen til næste år skal vi huske at være ude i god tid med at booke festlokalet i Ellehuset i Ellemarken.

Tak til alle der med for en rigtig god fest!

Måske starten på et nyt kvindenetværk?

Planlægningsgruppen har i løbende af vinteren i forbindelse med planlægning og afholdelse af de 4 arrangementer fået et kendskab til hinanden og måske er det starten på et nyt kvindenetværk. Gruppen skal mødes den 2. maj kl. 15 i cafeen i Kulturhuset i Hastrupparken og evaluere vinterens arrangementer og finde ud af, hvordan netværket skal arbejde fremadrettet.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


%d bloggers like this: